Vyhledat

Kolik váží elektrokolo?

V posledních letech se elektrokola stala stále populárnějšími, a to nejen mezi cyklistickými nadšenci, ale i mezi širokou veřejností. Díky své schopnosti usnadnit jízdu do kopce a zvýšit dosah bez nadměrného úsilí se elektrokola stala oblíbeným dopravním prostředkem pro denní dojíždění i pro volnočasové aktivity. Při výběru elektrokola je jedním z klíčových faktorů, které potenciální kupci zvažují, jeho váha. V tomto článku se podíváme na to, kolik elektrokola váží, co ovlivňuje jejich základní váhu a jaký vliv má baterie na celkovou hmotnost kola.

Kolik v půrměru váží elektrokolo

Průměrná váha elektrokola se může značně lišit v závislosti na modelu, materiálu rámu, velikosti baterie a dalších komponentech. Nicméně, v průměru můžeme říci, že elektrokolo váží okolo 25 kg. Tato hmotnost je vyšší než u tradičních kol, což je dáno přítomností elektromotoru, baterie a dalších součástí, které jsou pro provoz elektrokola nezbytné. Od klasického kola se liší minimálně o 10kg.

Váha elektrokola - v průměru váží 25 kg 
Váha klasického kola - o proti elektrokolu váží přibližně o 10 - 15 kg méně.

Co nejvíce váží na elektrokolu

Základní váha elektrokola je dána několika faktory. Prvním a základním je materiál rámu. Elektrokola mohou být vyrobena z různých materiálů, včetně hliníku, oceli, karbonu nebo titanu, přičemž každý z těchto materiálů má odlišnou hmotnost a pevnost. Dalším významným faktorem je samotný elektromotor a jeho výkon. Silnější motory mohou vážit více, ale zároveň nabídnou lepší výkon a dojezd. Kromě toho komponenty jako jsou vidlice, kola, brzdy a převodovka mohou také přidat na celkové hmotnosti kola.

Má baterie vliv na hmotnost elektrokola

Ano, baterie je jedním z hlavních faktorů, které ovlivňují celkovou váhu elektrokola. Kapacita a typ baterie mohou značně ovlivnit, jak těžké kolo bude. Větší a výkonnější baterie, které poskytují delší dojezd, jsou obvykle těžší. To je důvod, proč výrobci elektrokol hledají kompromis mezi hmotností baterie a výkonem, aby zajistili co nejlepší uživatelský zážitek. Lithium-iontové baterie jsou v současnosti nejpopulárnější volbou pro elektrokola, protože nabízejí dobrý poměr mezi hmotností, výkonem a dojezdem.

Závěr

V závěru, hmotnost elektrokola je důležitým faktorem, který ovlivňuje jeho manipulaci, dojezd a celkový uživatelský komfort. Při výběru elektrokola je proto důležité zvážit, jak váha kola ovlivní způsob, jakým ho plánujete používat, a najít tak správnou rovnováhu mezi výkonem, dojezdem a hmotností.

Zdeněk Matuška

Zdeněk Matuška LinkedIn Twitter specialista na cyklistiku

Jmenuji se Zdeněk Matuška a jsem odborník na jízdní kola s vášní pro kvalitní cyklistické vybavení. Snažím se lidem poradit při výběru toho správného jízdního kola a cyklistického vybavení, aby si mohli užívat větší komfort při cyklistice. K cyklistice mě přivedli moji rodiče už v útlém věku. Nejvíce si užívám dlouhé cyklovýlety, kdy se vydám na cestu s možností přespání v nějakém krásném místě v přírodě.

Podobné příspěvky