Vyhledat

Jak jezdit na elektrokole na spotřebu

uElektrokola nabízejí pohodlný a efektivní způsob, jak se dostat z bodu A do bodu B, ale jejich dojezd může být omezen kapacitou baterie. Naučte se, jak správně jezdit a pečovat o své elektrokolo, abyste mohli ujet delší vzdálenosti bez nutnosti častého nabíjení. Od správného nastavení asistence přes optimalizaci hmotnosti až po správnou údržbu - tady jsou tipy, jak na to.

Stupeň asistence zvyšujte až podle únavy

Začněte s nižším stupněm asistence a zvyšujte ho jen podle potřeby, abyste ušetřili energii baterie. Čím méně se spoléháte na elektrickou asistenci, tím déle vydrží baterie vašeho elektrokola. Je důležité nalézt rovnováhu mezi fyzickou námahou a elektrickou asistencí, abyste se příliš neunavili, ale zároveň neplýtvali energií.

  • Při delších jízdách nebo jízdě ve zvlněném terénu začněte s co nejnižším stupněm asistence a postupně ho zvyšujte pouze v momentech, kdy je to opravdu potřeba. Tím maximalizujete dojezd na jedno nabití.
  • Pamatujte na to, že vysoké stupně asistence jsou ideální pro prudké stoupání nebo při potřebě rychlého zrychlení, ale pro běžnou jízdu nebo na rovině jsou často zbytečné a vedou k rychlejšímu vybití baterie.
  • Sledujte svou fyzickou kondici a úroveň únavy. Správným nastavením asistence nejen šetříte baterii, ale také se vyhnete přetížení a zbytečné únavě. Jízda na elektrokole by měla být příjemná, ne vyčerpávající.

Jak přehazovat na elektrokole

Správné řazení je na elektrokole klíčové pro efektivní využití energie. Snažte se řadit tak, abyste si udrželi stálou kadenci pedálů. To znamená, že byste měli přehazovat na nižší převod při stoupáních a na vyšší převod při jízdě po rovině nebo sjezdu. Efektivní řazení snižuje spotřebu energie a zvyšuje dojezd.

Optimální přehazování na elektrokole

Rozjíždějte se plynule a zbytečně nezastavujte

Plynulé rozjíždění a minimalizace zastavení pomáhá šetřit energii. Každé zastavení a následné rozjíždění spotřebuje více energie, než když si udržujete stálou rychlost. Plánujte si trasu tak, abyste se vyhnuli častým zastávkám a mohli tak ušetřit energii baterie.

Snižte hmotnost kola a valivý odpor pneumatik

Hmotnost kola a valivý odpor pneumatik mají významný dopad na dojezd. Odlehčením kola a optimalizací tlaku v pneumatikách můžete snížit potřebnou energii pro pohyb. Pneumatiky by měly být nafouknuté na doporučený tlak, což snižuje odpor a zvyšuje efektivitu jízdy.

Dopřejte baterii i kolu patřičnou péči

Správná údržba elektrokola a baterie může výrazně prodloužit jejich životnost a efektivitu. Ujistěte se, že baterii nabíjíte podle doporučení výrobce a že je kolo pravidelně servisováno. Tím zajistíte, že všechny komponenty fungují optimálně a neplýtváte energií.

  • Nikdy nevybíjejte baterii úplně do nuly, protože to může snížit její celkovou životnost. Ideální je baterii dobíjet, když klesne na 20-30 % kapacity.
  • Vyhýbejte se extrémním teplotám při skladování i nabíjení baterie. Extrémní chlad nebo vedro mohou poškodit baterii a snížit její výkon.
  • Pravidelné servisní kontroly elektrokola by měly zahrnovat kontrolu stavu řetězu, brzd, pneumatik a elektrického systému, aby se zajistilo, že vše funguje jak má a nezpůsobuje zbytečnou zátěž na baterii.
  • Po každé jízdě v dešti nebo vlhkém prostředí důkladně osušte elektrokolo, zejména elektrické komponenty, aby se předešlo korozi a dalším poškozením.
  • Ukládejte elektrokolo a baterii v suchém a větraném prostoru, aby se předešlo kondenzaci vlhkosti a možnému poškození elektroniky.
  • TIP od Darjacyklo: Na dlouho cestu si nezapomeňte vzít opravné sady a lepení a cyklistickou bundu, tyhle dvě věci Vám pomohou při nepřízni na cestách. 

Jak jezdit na elektrokole

Vozte s sebou nabíječku nebo náhradní baterii

Pro delší cesty je dobré mít s sebou nabíječku nebo náhradní baterii. To vám umožní nabíjet baterii během přestávek na kávu nebo oběd, čímž rozšíříte možný dojezd bez obav z vybité baterie.

Těmito kroky nejenže prodloužíte dojezd vašeho elektrokola, ale také přispějete k jeho dlouhodobé udržitelnosti. Jízda na elektrokole se tak stane ještě příjemnější a efektivnější zážitek.

Zdeněk Matuška

Zdeněk Matuška LinkedIn Twitter specialista na cyklistiku

Jmenuji se Zdeněk Matuška a jsem odborník na jízdní kola s vášní pro kvalitní cyklistické vybavení. Snažím se lidem poradit při výběru toho správného jízdního kola a cyklistického vybavení, aby si mohli užívat větší komfort při cyklistice. K cyklistice mě přivedli moji rodiče už v útlém věku. Nejvíce si užívám dlouhé cyklovýlety, kdy se vydám na cestu s možností přespání v nějakém krásném místě v přírodě.

Podobné příspěvky